Skapa grundmall på dockan

posted in: Allgemein | 0

Sedan ca ett halvt år har jag gott på tillskärarakademiens lilla modelinje på tisdags- och torsdagskvällar. Vi lär oss lite av allt. Kursen skrapa på ytan och ger en riktig bra inblick i de olika yrkesroller som finns i modebranschen. På schemat står modeteckning, mallförändring och mönsterkonstruktion och även sömnad.
På senaste lektionen var det dags att lära sig hur man skapar en grundmall för ett livstycke. Det finns ju nämligen två vägar. Antingen ritar man det vanlig på papper. Vi i lilla modelinjen går inte in i detalj och gör detta. För att få lära sig sånt måste man gå den långa dagskursen. Eller så ”modellerar” man en mall på dockan. Man börjar i nacken och i mitten av dockan och nålar hela vägen ner. Sedan fäster man tyget i armhålans höjd. Nu skulle vi skapa insnitt ovan på axeln och i midjan, eller i brösthöjd och midjan eller hela vägen ner.
Sedan skulle vi måla på tyget på mitten av axeln och i midjan för att forma och rita där mallen av livet ska vara. Nu klipper vi bort tyget överskottstyget. När jag tar av tygmallen måste det justeras lite så klart. Om man har en docka hemma som man kan ställa in i sin egen storlek då går det att skapa riktig fina mönster. Roligt var det i alla fall.

Leave a Reply